ADRIATARAS

SparkPoints
 

Diabetul zaharat

Tuesday, March 31, 2009

uk.360.yahoo.com/profile
-XnFoHrYlerSLn3kasMKSWjI-?
cq=1


Diagnosticul diabetului zaharat


DIAGNOSTICUL DZ


Analize obligatorii pentru diagnostic: - glicemia (o glicemie crescuta pune diag-nosticul de DZ clinic manifest.Glicemie se masoara pe o perioada de 48 de ore. - glicozuria – apare la o glicemie de 175-180 mg%.Se masoara in urina de pe 24 h. - corpii cetonici (acid delta-hidroxibutiric, acid acetoacetic, acetona).


Creierul foloseste ca sursa principala de energie glucoza. Rezista fara energia furnizata de glucoza maximum 2 minute. Ulterior, glucoza este inlocuita de corpii cetonici. In urma dezechilibrului metabolismului glucidic creste productia de corpi cetonici, la niveluri mari determinand aparitia cetoacidozei si ulterior coma cetoacidotica diabetica. - hemoglobina (Hb) glicozilata – este o fractiune din Hb care se uneste cu resturi de glucoza. Arata media glicemiei pe 6-8 ore, fiind un parametru foarte util in controlul tratamentului.Alte analize: - metabolismul lipidic (dislipidemii), - metabolismul protidic, - metabolismul hidroelectrolitic (se pierde Na, K datorita poliuriei), - metabolismul acidobazic.(material documentar preluat de pe Referat.clopotel.ro)

********************

Diabetul insulino-dependent

Definitie

Diabetul zaharat insulino-dependent sau diabetul zaharat tip I este o stare de hiperglicemie cronica în raport cu o carenta insulinica profunda sau absoluta.

Clasificarea diabetului zaharat

Este recomandata de National Diabetes Data Grup (cu exceptia diviziunii în primar si secundar).

Diabetul zaharat primar indica faptul ca nu este prezenta o alta boala, în timp ce în categoria secundara exista alte conditii identificabile care determina sau favorizeaza dezvoltarea unui sindrom diabetic.

Diabetul zaharat autoimun (tip I)

- diabetul zaharat non-insulinic (tip I - tranzitor);

- diabetul zaharat insulino-dependent (tip I).

Diabetul zaharat nonautoimun (tip 2)

- diabetul zaharat insulino-dependent (tip 2 - tranzitor);

- diabetul zaharat noninsulino-dependent (tip 2);

- diabetul zaharat de tip adult al tânarului (MODY).

Diabetul zaharat secundar sau conditionat de - boala pancreatica; tulburari hormonale; medicamente si substante chimice; anomalii ale receptorilor insulinei; sindroame genetice; diverse.

În aceasta clasificare dependenta de insulina înseamna riscul pentru cetoacidoza diabetica în absenta insulinei. Pacientii clasificati ca non-insu-linodependenti necesita insulina pentru controlul hiperglicemiei, dar ei nu devin cetoacedotici daca insulina este sistata.

Sistemul afectat. în DZID este dereglat metabolismul global al organismului: în consecinta se afecteaza sistemele de valoare majora - cardiovascular, renourinar, nervos central si periferic.

Incidenta: DZID constituie 10-15%

Prevalenta este diferita în functie de situatia geografica si în majoritatea tarilor se situeaza între 5- 10%.

Predominarea de vârsta: apare frecvent la persoanele de vârsta 10-14 ani.

Predominare de sex. prevaleaza la pacientii de sex masculin.

Semne si simptome - astenie, pierdere ponderala mare, poliurie, polidipsie, prurit vaginal.

Cauza - este distrugerea celulelor P - pancreatice secretoare de insulina.

Factori de risc

Factori genetici:

- mecanismul mostenirii este neclar: transmiterea se presupune de a fi autosomal dominanta, recesiva si mixta. Susceptibilitatea genetica fata de DZID implica mai mult de o singura gena (localizarea genelor implicate pe cromozomii 2, 6, 11 si 15; locusurile cele mai frecvente de susceptibilitate HLA tin de DR3 si DR4 sau de DR3/DR4) si se întâlneste la peste 95% din pacientii cu diabet zaharat tip I ;

- concordanta cu gemenii;

- tulburare prealabila a tolerantei la glucoza;

- tulburare potentiala a tolerantei la glucoza.

Factori virali - sunt incriminati:

- virusul rubeolei, infectiile virale sezoniere;

- virusul Coxsackie B4;

- citomegalovirusul.

Factori autoimuni:

- diabetul insulino-dependent se asociaza cu alte maladii autoimune puse în evidenta de infiltratia limfocitara si fibroza anumitor insule Langerhans;

- intervine atât imunitatea umorala, cât si cea mediata celular;

- rareori sunt prezenti anticorpi circulanti antiinsulari (sub 10%).

Factori inflamatori: este demonstrat rolul interleukinelor 1 în inhibarea secretiei de insulina.

Diagnosticul clinic - se bazeaza pe elucidarea tulburarilor semnalate în debut, pe existenta factorilor declansatori: stres, infectii, antecedente familiale de diabet, utilizarea medicamentelor diabetogene, preexistenta unei maladii cauzale evolutive si pe datele de laborator.

Diagnosticul diferential

- diabetul zaharat non-insulinic.

- diabetul insipid.

- diabetul renal.

- lactozuria de sarcina (în ultima perioada) si din perioada alaptari.

- alte melituri: fructozuria, pentozuria, galactozuria.

- false glicozurii dupa unele medicamente: Acidul nalidixic, Vitamina C, Tetraciclina, Amino-fenazona s.a.

Investigatii de laborator

- cresterea neta a glicemiei.

- prezenta unei glicozurii masive si de corpi cetonici în urina.

- absenta secretiei de insulina poate fi precizata prin dozarea peptidei C sanguine bazale (prabusire, scadere brusca) nestimulata de glucagonul IV sau de o mâncare, dar aceste dozari nu sunt aici indispensabile. Exista un aspect de epuizare cu cresterea raportului insulinemic /pro-insulinemic.

Schimbari morfologice - modificarile morfopatologice sunt exprimate în functie de complicatiile instalate si caracterul lor.

(material documentar preluat dupa www.sanatatea.com)

*******************

Din nou, despre diabet


www.zerocalorii.roDisclaimer: Weight loss results will vary from person to person. No individual result should be seen as a typical result of following the SparkPeople program.