Advertisement -- Learn more about ads on this site.


    LABRATIAM   29,112
SparkPoints
25,000-29,999 SparkPoints
 
 
A Supper Soup Quiz

Sunday, January 13, 2013

Anyone who tells a lie has not a pure heart, and cannot make a good soup.
Ludwig van Beethoven



1. The famous cold potato soup, vichyssoise, was invented:
A. At the Ritz-Carlton in New York City
B. At the White House in Washington, D.C.
C. At La Maison Blanche in Vichy, France
D. By the chef of the Marquise de Sevigne, who spent much time at the thermal baths at Vichy, seek a cure for her ills

2. Bouillon and consomme are two different words for the same kind of clear soup.
True
False

3. What is the difference between a chowder and a bisque?
A. A chowder has potatoes
B. A chowder can only be made of seafood, but a bisque can be made from any meat or vegetable
C. A bisque is pureed
D. There is no difference: Bisque is the French word for Chowder

4. Which of the following is NOT correct:
A. Borscht is a beet soup from eastern Europe
B. Bouillabaisse is a fish soup from Marseilles, in southern France
C. Cock-a-leekie is a Scottish leek and potato soup made with chicken stock
D. Mulligatawny is an Indian chicken soup, often served with rice or noodles
E. They are all correct

5. "Wayne Gretsky is the first person on a can of Campbell's Soup. That makes sense, to put a hockey player on the can of soup. It's probably the only thing you can eat without teeth." Which comedian told this joke?
A. Jay Leno
B. Conan O'Brien
C. Jackie Mason
D. Mal Z. Lawrence

6. Can you complete this Tony Randall corny skit?
Randall: "And what would you like for dinner?"
Customer: "A bowl of chicken soup."
Randall: (Yells back to the kitchen)
"One chicken!"
Customer: "Waiter, I've changed my mind. Instead of chicken soup, I want pea soup."
Randall: [Yelling back to the kitchen]
"___________________________
."

7. Who starred in the 1989 TV show, "Chicken Soup"? (The best part of the show was when the star went up to the rooftop alone to kvetch about life!)
A. Jackie Mason ("Dis is fantastic!")
B. Rita Karin
C. Lynn Redgrave
D. All of the above

8. What are the Yiddish words for "soup"?
A. "zup"
B. "yoych"
C. "klotz kasheh" (foolish question)

9. Which comedian said on stage, "My mother cured everything with chicken soup. We always prayed she was right; her second choice was an enema ("kane")?
A. Joey Adams
B. Don Rickles
C. Alan King

10. What is the rumored origin of the word 'chowder'?
A. French for cauldron
B. French for chowhound
C. Old English for eater
D. French for cold


Submit your answers here and check back later for really answers! I will be giving some Spark goodies as prizes!
SHARE
  Member Comments About This Blog Post:

LABRATIAM 1/15/2013 6:38AM

    And the answers to the questions

Question 1: The famous cold potato soup, vichysoisse, was invented at:
Answer: A. The Ritz-Carlton in New York City. Yes, vichyssoise is an American dish. To give France its culinary due, the creator, chef Louis Diat, was born in a town near Vichy. In his childhood summers, he would cool off hot potato leek soup by pouring in cold milk. He decided to make something similar for the patrons of the Ritz.

2. Bouillon and consomme are two different words for the same kind of clear soup.
Answer: False
Bouillon and consomme are the two types of clear soup, but they are very different. A bouillon is simply a broth, easily made by simmering the mirepoix (carrots, onions, celery) and bouquet garni (aromatic herbs) with either seafood, beef, poultry or veal bones. A consomme is an extremely complex undertaking, starting with the prior ingredients plus an extensive amount ground seafood or meat, as well as tomatoes (for acid) and egg whites (as a protein binder). The mixture is then clarified into a clear, rich liquid that is very high in gelatin. As a result, when it cools down, a consomme will become a gel.

Question 3. What is the difference between a chowder and a bisque?
Answer: C. A bisque is a thick, creamy, highly-seasoned pureed soup. In classic French cuisine, it specifically refers to soup made from crab, crayfish, lobster or shrimp. The name is believed to come from Bay of Biscay on the Atlantic, along the southwest coast of France. In the U.S., vegetable bisques can be commonly found (tomato, mushroom and squash, e.g.). Bisques are traditionally served in a two-handled cup placed on a saucer, although few homes have the luxury of keeping such specialized dishes. A chowder is a hearty fisherman's soup, thickened with flour (or crushed crackers) and milk. While chowder may have originated with seafood, it is not a requisite, nor does a chowder require potatoes (corn chowder, for example, contains neither). Chowder was introduced in Newfoundland by Breton fishermen around 1750. The name comes from chaudiere, the pot in which it was cooked.

Question 4. Which of the following is NOT correct.
Answer: E. They are all correct.

Question 5. "Wayne Gretsky is the first person on a can of Campbell's Soup. That makes sense, to put a hockey player on the can of soup. It's probably the only thing you can eat without teeth." Which comedian told this joke?
Answer: A. Jay Leno

Question 6. Can you complete this Tony Randall corny skit?
"Hold the chicken and make it pea."

Question 7. Who starred in the 1989 TV show, "Chicken Soup"? Answer: D All of these

Question 8. What are the Yiddish words for "soup"? Answer: A and B

Question 9. Which comedian said on stage, "My mother cured everything with chicken soup. We always prayed she was right; her second choice was an enema ("kane")? Answer: C Alan King
Question 10. What is the rumored origin of the word 'chowder'? Answer: A. French for cauldron
emoticon

Report Inappropriate Comment
GOPINTOS 1/15/2013 1:54AM

    emoticon

Thanks for sharing!

emoticon

Smile and Enjoy the Rest of Your Day!
Melinda (gopintos)
Missourians Team
Perfect Health Diet Team
Country Living Team
Dr Oz Show Fans Team
Wheat Belly Team

emoticon

Report Inappropriate Comment
RIDLEYRIDER 1/13/2013 8:50AM

  Wow, I didn't know many of these at all! Can't wait for answers! emoticon

Report Inappropriate Comment

Add Your Comment to the Blog Post


Log in to post a comment.