Thursday, November 19, 2009
#7 Run on October 29th
Pace: 12:13 min/mile
#8 Run on November 13th
Pace: 11:14 min/mile
I would have had a similar time on #8 as #7 but I really pushed myself that last .7 - .8 miles. I REALLY wanted to walk but just kept picturing Bob and Jillian (mostly Jillian) screaming to not stop so I didn't!
I figured that I would have probs with feet/knees/etc as I started running but never factored in nipples...what the hell? Guys (don't know if you girls get this) be careful what you wear when running. I was wearing a sweatshirt...no big deal. But as shirt gets wet it gets heavier and rubbing against your upper chest area (nipples) you get issues. Didn't notice a thing until the shower...Ouch!!
Maybe I'm sharing a little too much information but just wanted to give others a heads up. Short of band aids/lighter clothing does anyone know of anything out there to prevent this? Will time and running just toughen 'em up? Guess we'll see.
Have a great weekend! Don't Forget Your Water Bottles!!
How do I convert between speed and pace?
Pace to Speed
To convert pace (minutes/mile) to speed (miles/hour), divide 60 by the pace. Here are some examples:
12 minute mile:
* 60 ÷ 12 = 5 miles/hour
10 minutes 15 seconds per mile:
* First, convert seconds to minutes
o 15 seconds = 0.25 minutes (60 ÷ 15)
o 10 + 0.25 = 10.25
* Then, compute speed as described above:
o 60 ÷ 10.25 = 5.85 miles/hour
Speed to Pace
To convert speed (miles/hour) to pace (minutes/mile), divide 60 by the speed. Here are some examples:
10 miles per hour:
* 60 ÷ 10 = 6 minutes/mile
4.5 miles per hour:
* 60 ÷ 4.5 = 13.33 minutes per mile (which is 13 min. 20 sec. / mile)
Link To Site: "http://www.athleticgps.com/faq/q0133.shtm